Opieka wytchnieniowa 2024

W ramach zadania publicznego „Program „Opieka wytchnieniowa” dla Organizacji Pozarządowych” – edycja 2024 (dalej: „Opieka wytchnieniowa” – edycja 2024) sfinansowanego ze środków Funduszu Solidarnościowego w ramach resortowego Programu Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, Caritas Archidiecezji Warmińskiej będzie zapewniała wsparcie opiekunom osób niepełnosprawnych poprzez odciążenie członków rodzin lub opiekunów osób z niepełnosprawnością poprzez wsparcie ich w codziennych obowiązkach lub zapewnienie czasowego zastępstwa oraz okresowe zabezpieczenie potrzeb osoby z niepełnosprawnością w sytuacji, gdy opiekunowie z różnych powodów nie mogą wykonywać swoich obowiązków.

Jest to forma wsparcia kierowanego do osób, które sprawują bezpośrednią opiekę nad dziećmi z orzeczeniem o niepełnosprawności do 16 roku życia (dowolnego stopnia) lub nad osobami dorosłymi (powyżej 16 roku życia) z orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności oraz orzeczeniami równoważnymi.

Formy wsparcia dostępne w ramach zadania to:

• opieka dzienna – do 240 godz. na jednego uczestnika;
  • opieka całodobowa – do 10 dni na jednego uczestnika (z możliwością zwiększenia wsparcia do 14 dni w wyjątkowych, uzasadnionych przypadkach).

Działania proponowane w ramach zadania pozwolą na zapewnienie jeszcze większej kompleksowości opieki, jaką Caritas Archidiecezji Warmińskiej od ponad 22 lat zapewnia niepełnosprawnym dzieciom i dorosłym z terenu województwa warmińsko-mazurskiego.

Dokładne informacje na temat udzielanych w ramach zadania form wsparcia można znaleźć w treści Programu „Opieka wytchnieniowa” – edycja 2024 oraz w regulaminie rekrutacji i uczestnictwa:

Dokumenty wymagane przy zgłoszeniu do udziału w Programie:

Dokumenty dodatkowe (opcjonalne):

Dokumenty (wyłącznie na załączonych wzorach) należy składać w Hospicjum Caritas w Olsztynie, ul. Kromera 5-7, 10-129 Olsztyn w godzinach od 8 do 16 (możliwe jest także dostarczenie dokumentów Pocztą lub mailowo).

Dane do kontaktu:

mail: asystentolsztyn@caritas.pl

kom. 607 080 005

Wzory pozostałych dokumentów związanych z realizacją projektu: