Uroczysta Wieczerza Wigilijna

24 grudnia, jak każdego roku, w Archidiecezjalnym Centrum Charytatywnym Caritas Archidiecezji Warrmińskiej w Olsztynie, jak co roku, spotkaliśmy się na wspólnym wigilijnym posiłku z bezdomnymi, ubogimi i samotnymi mieszkańcami Olsztyna.

Spotkanie jak zwykle podzielone było na 3 tury, na których w sumie gościliśmy niemal 300 osób. Nie zabrakło także przedstawicieli naszych lokalnych władz oraz mediów, którzy chcieli w tym szczególnym dniu wspomóc najbardziej potrzebujących swoim słowem, obecnością, a nawet, przyniesionymi ze sobą przez niektórych z nich, drobnymi podarunkami. W czasie spotkania nie zabrakło wspólnej modlitwy, czytania Słowa Bożego, kolędowania, życzeń, pysznego, domowego jedzenia, łez wzruszenia, wzajemnej życzliwości i uśmiechu.

Dziękujemy z całego serca wszystkim, bez których zorganizowanie tego spotkania nie byłoby możliwe, a więc przede wszystkim całej gromadzie wolontariuszy, którzy już od 2 miesięcy prowadzili intensywne przygotowania do Wigilii i którzy poświęcili swój czas również w sam Wigilijny dzień, by służyć tym, którzy tej służby potrzebują. Dziękujemy także wszystkim darczyńcom, którzy włączyli się w akcję „Siatka Miłosierdzia” – żywność, którą pozyskaliśmy w tej akcji przeznaczyliśmy m.in. właśnie na organizację Wieczerzy i przygotowanie paczek żywnościowych dla osób bezdomnych

Dziękujemy także władzom rządowym i samorządowym: Wojewodzie Warmińsko-Mazurskiemu, Zarządowi Województwa Warmińsko-Mazurskiego oraz Ministerstwu Pracy i Polityki Społecznej. Środki przekazane nam przez te Instytucje na realizację zadań publicznych na rzecz osób bezdomnych, wykorzystaliśmy m.in. na zakup żywności na Wieczerzę, oraz żywności i odzieży zimowej (ciepłych czapek, szalików, rękawiczek i skarpet) dla uczestników wigilijnego spotkania. Dziękujemy także wszystkim innym, którzy wsparli to nasze dzieło, Sponsorom, Darczyńcom i Dobrodziejom. Bez Was to wszystko nie byłoby możliwe. Niech Boża Dziecina hojnie Was wynagradza