Schronisko

Schronisko Młodzieżowe Caritas Archidiecezji Warmińskiej we Fromborku

Archidiecezjalne Centrum Młodzieżowe Caritas Archidiecezji Warmińskiej we Fromborku powstało na podstawie Dekretu Ks. Arcybiskupa Metropolity Warmińskiego, na początku bieżącego stulecia. Mieści się w zewnętrznych kanoniach (kuriach) zespołu sakralno-obronnego, na Wzgórzu Katedralnym, które są obecnie własnością Kapituły Warmińskiej. Kanonie (kurie) związane były nierozerwalnie z obecnością we Fromborku Kapituły Warmińskiej, siedzibą biskupa warmińskiego (do 1340 r.) oraz ukończoną w roku 1388 Katedrą. Były one budowane, wykupywane i podnoszone ze zniszczeń wojennych przez kolejnych kanoników kapituły warmińskiej. W skład Centrum Młodzieży Caritas we Fromborku wchodzą: Warsztaty Terapii Zajęciowej w Kanonii św. Michała Środowiskowy Dom Samopomocy w Kanonii Matki Bożej Wniebowziętej Niepubliczne Szkolne Schronisko Młodzieżowe w Kanonii św. Piotra Jadłodajnia z zapleczem kuchennym w Kanonii św. Stanisława

Oferta wypoczynkowa

Obiekt całoroczny, ogrzewany zlokalizowany w zabytkowej Kanonii św. Piotra, wzniesionej w roku 1719, na miejscu zrujnowanej wcześniej średniowiecznej (zachowały się gotyckie piwnice). Znajduje się obok zespołu sakralno - obronnego Wzgórza Katedralnego, w parku kanonicznym.

każdy pokój posiada własny węzeł sanitarny (ciepła bieżąca woda, kabiny prysznicowe itd.); podręczna kuchnia z jadalnią (posiłki we własnym zakresie), świetlica z elementami zabytkowymi oraz boisko trawiaste. Do centrum miasta pieszo ok. 5 min. (zaplecze handlowe,pocztowe, gastronomiczne, komunikacyjne, strefa Wi-Fi).

Wzgórze Katedralne: średniowieczna, gotycka katedra dawny pałac biskupi (obecnie siedziba Muzeum Mikołaja Kopernika), dzwonnica zwana Wieżą Radziejowskiego - barokowa (XVI - XVII w.)Wieża Kopernika, zbudowana przed 1400 r. Poza Wzgórzem Katedralnym: były szpital św. Ducha - zespół poszpitalny z kaplicą św. Anny, istnieje od końca XV w. Wieża Wodna z XVI w. - w 1571 r. zainstalowano urządzenie wodociągowe dostarczające wodę na Wzgórze Katedralne, drugi tego typu wodociąg w Europie Obserwatorium Astronomiczne - ok. 1,5 km od Fromborka

Noclegi

Na podstawie Uchwały Nr XXXV/281/13, z dnia 28 listopada 2013 r., Rady Miejskiej we Fromborku:

1. 1. Określa się dzienną stawkę opłaty miejscowej od osób fizycznych przebywających dłużej niż jedną dobę w celach turystycznych, wypoczynkowych oraz w celach szkoleniowych w mieście Frombork w wysokości:

1) 2,19 zł od wszystkich osób dorosłych,

2) 1,10 zł od dzieci i uczącej się młodzieży nie przebywających w zorganizowanych grupach

2.Opłatę miejscową pobiera się przez cały rok.

regulamin

cennik