Nasze Centrum

Archidiecezjalne Centrum Młodzieżowe Caritas Archidiecezji Warmińskiej we Fromborku powstało na podstawie Dekretu Ks. Arcybiskupa Metropolity Warmińskiego, na początku bieżącego stulecia. Mieści się w zewnętrznych kanoniach (kuriach) zespołu sakralno-obronnego, na Wzgórzu Katedralnym, które są obecnie własnością Kapituły Warmińskiej. Kanonie (kurie) związane były nierozerwalnie z obecnością we Fromborku Kapituły Warmińskiej, siedzibą biskupa warmińskiego (do 1340 r.) oraz ukończoną w roku 1388 Katedrą. Budowane, wykupywane i podnoszone ze zniszczeń wojennych przez kolejnych kanoników kapituły warmińskiej. W skład Centrum Młodzieży Caritas we Fromborku wchodzą: Warsztaty Terapii Zajęciowej w Kanonii św. Michała Środowiskowy Dom Samopomocy w Kanonii Matki Bożej Wniebowziętej, Niepubliczne Szkolne Schronisko Młodzieżowe w Kanonii św. Piotra Jadłodajnia z zapleczem kuchennym w Kanonii św. Stanisława

Czym się zajmujemy

Kanonia św. Piotra jest obecnie siedzibą Niepublicznego Schroniska Młodzieżowego Caritas Archidiecezji Warmińskiej, które jest placówką oświatową i prowadzi wyodrębnioną działalność gospodarczą (mikroprzedsiębiorca), z przeznaczeniem na cele statutowe.

Obejmuje specjalistyczne usługi opiekuńcze dostosowane do szczególnych potrzeb wynikających z rodzaju schorzenia lub niepełnosprawności obejmujące: całokształt spraw zmierzających do rozwoju umiejętności wykonywania czynności życia codziennego, kształtowania samodzielności i zasad współżycia społecznego, rozwój indywidualnych uzdolnień i zainteresowań, inicjowanie i rozwijanie działań integracyjnych ze środowiskiem.

Warsztaty Terapii Zajęciowej są placówką pobytu dziennego przeznaczoną dla 30 niepełnosprawnych osób w stopniu znacznym i umiarkowanym. Uczestnicy warsztatów objęci są opieką psychoterapeutyczną i rehabilitacyjną.

Jadłodajnia z zapleczem kuchennym jest dostosowana dla potrzeb osób niepełnosprawnych i posiada salę jadalną dla 50 osób.

Nasze Kanonie

Kanonia św. Michała, mieszcząca obecnie Warsztaty Terapii Zajęciowej, których funkcjonowanie finansowane jest w większości przez PFRON oraz Powiat.

W Kanonii (kurii) Św. Stanisława działa jadłodajnia z zapleczem kuchennym dla osób najuboższych, a z części pomieszczeń korzystają uczestnicy warsztatów terapii.

Dom Samopomocy - sala rehabilitacyjna, multimedialna, plastyczna, komputerowa, godpodarstwa domowego,rękodzielnicza w Kanonii Matki Bożej Wniebowziętej.

W kanonii św. Piotra. mieści się niepubliczne schronisko młodzieżowe jako placówka oświatowa zapewniająca bazę noclegową dla dzieci, młodzieży i dorosłych.